EPC verslaggever: wat doet hij of zij? + Wat kost een EPC verslag?

EPC verslaggever: wat doet hij of zij? + Wat kost een EPC verslag?

Als je op zoek bent naar een EPC verslaggever, is het belangrijk om te weten wat zij precies doen en hoeveel het kost om een EPC verslag te laten maken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de taken van een EPC verslaggever en de prijs die je kunt verwachten voor hun diensten.

Wat is een EPC verslag?

Een EPC verslag, ook wel een Energie Prestatie Certificaat genoemd, is een rapport dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het geeft inzicht in het energieverbruik en de CO2-uitstoot van een woning of pand. Het certificaat is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw.

Wat doet een EPC verslaggever?

Een EPC verslaggever is verantwoordelijk voor het opstellen van het Energie Prestatie Certificaat. Zij voeren een inspectie uit op locatie en verzamelen relevante gegevens over het gebouw, zoals de isolatie, het ventilatiesysteem en de verwarmingsinstallatie. Met behulp van gespecialiseerde software berekenen zij de energieprestatie van het gebouw en stellen zij het certificaat op.



Daarnaast kan een EPC verslaggever ook advies geven over energiebesparende maatregelen die kunnen worden genomen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Zij kunnen bijvoorbeeld aanbevelingen doen over isolatie, zonnepanelen of energiezuinige verwarmingsinstallaties.

Wat kost een EPC verslag?

De prijs van een EPC verslag kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele van deze factoren zijn de grootte van het gebouw, de complexiteit van de installaties en de locatie. Over het algemeen liggen de kosten voor een EPC verslag tussen de €100 en €250.

Het is belangrijk om te weten dat het EPC verslag een verplicht document is bij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw. Het niet hebben van een geldig EPC certificaat kan leiden tot boetes en juridische problemen.

Veelgestelde vragen over EPC verslaggevers

1. Wat is het verschil tussen een EPC verslaggever en een energieadviseur?

Een EPC verslaggever is gespecialiseerd in het opstellen van het Energie Prestatie Certificaat, terwijl een energieadviseur meer algemeen advies geeft over energiebesparing en duurzaamheid. Beide professionals kunnen echter overlappende taken hebben.

2. Hoe lang is een EPC certificaat geldig?

Een EPC certificaat is in Nederland 10 jaar geldig na de opnamedatum. Na deze periode moet er een nieuw EPC certificaat worden opgesteld.

3. Moet ik een EPC verslag laten maken als ik mijn huis verkoop?

Ja, het is verplicht om een geldig EPC certificaat te hebben bij de verkoop van een woning. Zonder een EPC verslag riskeer je boetes en juridische problemen.

4. Kan ik zelf een EPC verslag opstellen?

Nee, het opstellen van een EPC verslag is een specialistische taak die moet worden uitgevoerd door een erkende EPC verslaggever. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om de energieprestatie van een gebouw nauwkeurig te beoordelen.

5. Kan een EPC verslaggever ook advies geven over energiebesparing?

Ja, naast het opstellen van het EPC certificaat kunnen EPC verslaggevers ook advies geven over energiebesparende maatregelen. Zij kunnen aanbevelingen doen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren en kosten te besparen.

Conclusie

Een EPC verslaggever speelt een essentiële rol bij het opstellen van het Energie Prestatie Certificaat. Zij hebben de kennis en ervaring om de energieprestatie van een gebouw te beoordelen en kunnen advies geven over energiebesparende maatregelen. Het is verplicht om een geldig EPC certificaat te hebben bij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw. De kosten voor een EPC verslag variëren, maar liggen over het algemeen tussen de €100 en €250.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen een EPC verslaggever en een energieadviseur?

Een EPC verslaggever is gespecialiseerd in het opstellen van het Energie Prestatie Certificaat, terwijl een energieadviseur meer algemeen advies geeft over energiebesparing en duurzaamheid.

2. Hoe lang is een EPC certificaat geldig?

Een EPC certificaat is 10 jaar geldig na de opnamedatum.

3. Moet ik een EPC verslag laten maken als ik mijn huis verkoop?

Ja, een geldig EPC certificaat is verplicht bij de verkoop van een woning.

4. Kan ik zelf een EPC verslag opstellen?

Nee, het opstellen van een EPC verslag moet worden gedaan door een erkende EPC verslaggever.

5. Kan een EPC verslaggever ook advies geven over energiebesparing?

Ja, EPC verslaggevers kunnen ook advies geven over energiebesparende maatregelen.