EPC keuring: voorbereiding, verloop en tips

EPC keuring: voorbereiding, verloop en tips

Welkom bij ons artikel over de EPC keuring. In dit artikel zullen we u alles vertellen wat u moet weten over de voorbereiding, het verloop en handige tips voor de EPC keuring. Als u op zoek bent naar informatie over energieprestatiecertificaten, bent u hier aan het juiste adres.

Wat is een EPC keuring?

Een EPC keuring, ook wel bekend als een energieprestatiecertificaat, is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het certificaat geeft een overzicht van de energetische prestaties van de woning en geeft aan welke maatregelen kunnen worden genomen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Waarom is een EPC keuring belangrijk?

Een EPC keuring is belangrijk omdat het potentiële kopers of huurders inzicht geeft in de energiezuinigheid van een woning. Het certificaat kan invloed hebben op de waarde van een woning en kan ook van invloed zijn op de energiekosten voor de bewoner. Daarnaast draagt een energiezuinige woning bij aan een duurzamere samenleving.



Voorbereiding op de EPC keuring

Voordat de EPC keuring plaatsvindt, zijn er een aantal stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw woning goed voorbereid is:

Onderhoud en reparaties

Zorg ervoor dat alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan uw woning zijn uitgevoerd voordat de keuring plaatsvindt. Dit kan onder andere het repareren van lekkende kranen, het vervangen van kapotte ramen of het isoleren van de zolder omvatten.

Schoonmaken en opruimen

Een schone en opgeruimde woning kan een positieve indruk achterlaten op de keurder. Zorg ervoor dat uw woning schoon is en dat er geen rommel rondslingert. Dit geldt zowel voor het interieur als het exterieur van de woning.

Het verloop van de EPC keuring

De EPC keuring wordt uitgevoerd door een erkende energiedeskundige type A. Tijdens de keuring zal de deskundige verschillende aspecten van uw woning beoordelen, zoals de isolatie, ventilatie, verwarmingssystemen en het energieverbruik.

Metingen en inspecties

De energiedeskundige zal metingen en inspecties uitvoeren om de energieprestaties van uw woning te beoordelen. Dit kan onder andere het opmeten van de dikte van de isolatie, het controleren van de luchtdichtheid van de woning en het bekijken van de verwarmingsinstallatie omvatten.

Rapportage en certificering

Na de keuring zal de energiedeskundige een rapport opstellen waarin de resultaten van de keuring worden vermeld. Dit rapport bevat ook een energieprestatiecertificaat dat aangeeft hoe energiezuinig uw woning is. Dit certificaat is 10 jaar geldig.

Tips voor een succesvolle EPC keuring

Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat uw woning goed presteert tijdens de EPC keuring:

Isoleer uw woning

Een goede isolatie is essentieel voor een energiezuinige woning. Zorg ervoor dat uw woning goed geïsoleerd is, zowel op het gebied van dakisolatie, gevelisolatie als vloerisolatie.

Ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zorg ervoor dat uw woning voldoende geventileerd wordt, bijvoorbeeld door het plaatsen van ventilatieroosters of het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.

Energiezuinige verwarming

Investeer in een energiezuinige verwarmingsinstallatie, zoals een HR-ketel of een warmtepomp. Deze systemen verbruiken minder energie en kunnen de energieprestaties van uw woning verbeteren.

Conclusie

De EPC keuring is een belangrijk onderdeel van het kopen of huren van een woning. Het certificaat geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en kan invloed hebben op de waarde en de energiekosten. Door uw woning goed voor te bereiden en te zorgen voor een goede isolatie, ventilatie en verwarming, kunt u ervoor zorgen dat uw woning goed presteert tijdens de keuring.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als mijn woning niet voldoet aan de eisen?

Als uw woning niet voldoet aan de energie-eisen, zal de energiedeskundige in het rapport aanbevelingen doen om de energieprestaties te verbeteren. Het is aan u om te beslissen of u deze aanbevelingen wilt opvolgen.

Hoe lang duurt een EPC keuring?

De duur van een EPC keuring kan variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning. Over het algemeen duurt een keuring enkele uren.

Is een EPC keuring verplicht?

Ja, een EPC keuring is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Het certificaat moet beschikbaar zijn voor potentiële kopers of huurders.

Zijn er subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Informeer bij uw gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Kan ik zelf een EPC keuring uitvoeren?

Nee, een EPC keuring moet worden uitgevoerd door een erkende energiedeskundige type A. Deze deskundige heeft de juiste kennis en ervaring om de keuring correct uit te voeren.