Ligbad: wat is het verschil met een inbouwbad? Afmetingen en materialen

Ligbad: wat is het verschil met een inbouwbad? Afmetingen en materialen

Ben je van plan om je badkamer te renoveren of een nieuwe badkuip te installeren? Dan sta je voor de keuze tussen een ligbad en een inbouwbad. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee opties? In dit artikel zullen we de verschillen tussen een ligbad en een inbouwbad bespreken, evenals de afmetingen en materialen die beschikbaar zijn. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en de perfecte badkuip kiezen voor jouw badkamer.

Wat is een ligbad?

Een ligbad, ook wel bekend als een vrijstaand bad, is een badkuip die vrij in de ruimte staat. Het wordt niet ingebouwd in de vloer of de wanden van de badkamer. Een ligbad is vaak een eyecatcher in de badkamer en kan een luxueuze uitstraling geven. Het biedt de mogelijkheid om comfortabel te liggen en te ontspannen tijdens het nemen van een bad.

Wat is een inbouwbad?

Een inbouwbad daarentegen is een badkuip die wel in de vloer of de wanden van de badkamer wordt ingebouwd. Het vormt een geheel met de rest van de badkamer en kan een strakke en naadloze uitstraling geven. Een inbouwbad is vaak de beste keuze als je een minimalistische of moderne badkamerstijl hebt.



Verschillen in afmetingen

Wat betreft afmetingen zijn er verschillende opties beschikbaar voor zowel ligbaden als inbouwbaden. Ligbaden zijn over het algemeen groter en ruimer dan inbouwbaden. Dit is omdat ligbaden vrijstaand zijn en meer ruimte nodig hebben in de badkamer. Inbouwbaden daarentegen kunnen worden aangepast aan de beschikbare ruimte in de badkamer, waardoor ze een goede keuze zijn voor kleinere badkamers.

Verschillende materialen

Ligbaden en inbouwbaden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn acryl, gietijzer en staal. Acrylbaden zijn populair vanwege hun duurzaamheid, lichtgewicht en eenvoudige installatie. Gietijzeren baden zijn zeer stevig en behouden de warmte goed, maar zijn zwaarder en moeilijker te installeren. Stalen baden zijn vergelijkbaar met gietijzeren baden, maar zijn lichter en gemakkelijker te installeren.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een opvallend element in je badkamer en graag comfortabel wilt liggen tijdens het nemen van een bad, dan is een ligbad de beste keuze voor jou. Een inbouwbad daarentegen is ideaal als je een strakke en naadloze uitstraling wilt creëren in je badkamer. Het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte en de gewenste stijl bij het maken van je keuze. Kies daarnaast ook het materiaal dat het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een ligbad ook inbouwen?

Ja, het is mogelijk om een ligbad in te bouwen. Er zijn speciale inbouwopties beschikbaar die ervoor zorgen dat het ligbad mooi geïntegreerd wordt in de badkamer.

2. Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een inbouwbad?

De benodigde ruimte voor een inbouwbad hangt af van het formaat van het bad en de gewenste inbouwopties. Het is belangrijk om de beschikbare ruimte in je badkamer goed op te meten voordat je een inbouwbad kiest.

3. Welk materiaal is het meest duurzaam?

Acrylbaden zijn over het algemeen het meest duurzaam. Ze zijn bestand tegen krassen en verkleuring en behouden hun glans langdurig. Gietijzeren en stalen baden zijn ook duurzaam, maar vereisen meer onderhoud om hun kwaliteit te behouden.

4. Kan ik een ligbad zelf installeren?

Het installeren van een ligbad vereist enige technische kennis en ervaring. Het is aan te raden om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat het ligbad correct geïnstalleerd wordt.

5. Kan ik een inbouwbad vervangen door een ligbad?

Ja, het is mogelijk om een inbouwbad te vervangen door een ligbad. Houd er echter rekening mee dat dit wat meer werk en kosten met zich mee kan brengen, omdat de inbouwopties moeten worden verwijderd en het ligbad op de juiste manier moet worden geïnstalleerd.