Gevel cementeren: werkwijze, voordelen en prijs

Gevel cementeren: werkwijze, voordelen en prijs

Gevel cementeren is een populaire methode om de buitenkant van een gebouw te beschermen en te verfraaien. In dit artikel bespreken we de werkwijze, voordelen en prijs van het cementeren van gevels. Lees verder om meer te weten te komen over deze effectieve en duurzame oplossing voor gevelrenovatie.

Werkwijze gevel cementeren

Het cementeren van een gevel is een proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Hieronder vind je de stappen die worden gevolgd bij het cementeren van een gevel:

1. Voorbereiding

Voordat het cementeerproces begint, moeten de gevel en omliggende gebieden grondig worden gereinigd. Eventuele scheuren of beschadigingen moeten worden hersteld om een glad oppervlak te garanderen.



2. Primer aanbrengen

Na de voorbereiding wordt er een primer aangebracht op de gevel. Deze primer zorgt voor een betere hechting van het cement en helpt het oppervlak te beschermen tegen vocht.

3. Cementmortel aanbrengen

De volgende stap is het aanbrengen van de cementmortel op de gevel. Dit gebeurt met behulp van speciale gereedschappen, zoals een troffel. De cementmortel wordt gelijkmatig verdeeld over het oppervlak en gladgestreken voor een strak resultaat.

4. Afwerking

Na het aanbrengen van de cementmortel wordt de gevel gladgestreken en gepolijst. Hierdoor ontstaat er een egale en aantrekkelijke afwerking. Eventueel kan er ook gekozen worden voor een structuurafwerking, waarbij reliëf wordt aangebracht in de cementlaag.

Voordelen van gevel cementeren

Het cementeren van een gevel biedt verschillende voordelen, zowel op esthetisch als op functioneel gebied. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

1. Bescherming tegen weer en wind

Een gecementeerde gevel is beter bestand tegen regen, wind en andere weersomstandigheden. Het cement vormt een sterke barrière tegen vocht en beschermt zo de structuur van het gebouw.

2. Verbeterde isolatie

Door het cementeren van de gevel kan de isolatiewaarde van het gebouw worden verhoogd. Een goede isolatie zorgt voor lagere energiekosten en een aangenamer binnenklimaat.

3. Verfraaiing van het gebouw

Een gecementeerde gevel geeft een gebouw een frisse en moderne uitstraling. Het kan ook helpen om kleine oneffenheden en beschadigingen te verbergen, waardoor het gebouw er als nieuw uitziet.

4. Duurzaamheid

Gevel cementeren is een duurzame oplossing voor gevelrenovatie. Het cement is bestand tegen veroudering en behoudt zijn kwaliteit gedurende vele jaren. Hierdoor is er minder onderhoud nodig en kunnen kosten worden bespaard op lange termijn.

Prijs van gevel cementeren

De prijs van het cementeren van een gevel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de gevel, de staat van de gevel en de gewenste afwerking. Over het algemeen kost gevel cementeren tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

Conclusie

Het cementeren van een gevel is een effectieve en duurzame oplossing voor gevelrenovatie. Het beschermt het gebouw tegen weersinvloeden, verbetert de isolatie en geeft het gebouw een fraaie uitstraling. De prijs van gevel cementeren kan variëren, maar het biedt zeker waar voor je geld. Overweeg deze optie voor het renoveren van jouw gevel en geniet van de vele voordelen die het biedt.

FAQs

1. Hoe lang duurt het cementeren van een gevel?

De duur van het cementeren van een gevel hangt af van de grootte van de gevel en de omstandigheden ter plaatse. Gemiddeld duurt het proces enkele dagen tot enkele weken.

2. Moet ik mijn gevel voorbereiden voordat deze wordt gecementeerd?

Ja, het is belangrijk om de gevel grondig te reinigen en eventuele beschadigingen te herstellen voordat deze wordt gecementeerd. Dit zorgt voor een optimale hechting en een strak resultaat.

3. Kan ik zelf mijn gevel cementeren?

Het cementeren van een gevel is een complex proces dat vakmanschap en ervaring vereist. Het wordt aanbevolen om een professioneel bedrijf in te schakelen om ervoor te zorgen dat het cementeerwerk op de juiste manier wordt uitgevoerd.

4. Hoe lang gaat een gecementeerde gevel mee?

Een gecementeerde gevel kan tientallen jaren meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van het cement en het onderhoud. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van de gevel verlengen.

5. Kan ik de kleur van het cement kiezen?

Ja, er zijn verschillende kleurenopties beschikbaar voor gevelcement. Je kunt een kleur kiezen die past bij de stijl en uitstraling van jouw gebouw.