Waterkering buitenmuur: hoe plaatsen? + Prijs en voordelen

Waterkering buitenmuur: hoe plaatsen? + Prijs en voordelen

Als het gaat om het beschermen van je huis tegen wateroverlast, is het van essentieel belang om de juiste maatregelen te nemen. Een waterkering buitenmuur kan een effectieve oplossing zijn om ervoor te zorgen dat je huis droog blijft, zelfs tijdens hevige regenval. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een waterkering buitenmuur kunt plaatsen, inclusief de prijzen en voordelen die ermee gepaard gaan.

Wat is een waterkering buitenmuur?

Een waterkering buitenmuur is een barrière die wordt geïnstalleerd aan de buitenkant van je huis om te voorkomen dat water binnendringt. Het wordt meestal geplaatst op het laagste punt van de buitenmuur, waar water zich kan ophopen en infiltreren. Deze waterkeringen zijn gemaakt van waterbestendige materialen en zijn ontworpen om het binnendringen van water te voorkomen, zelfs bij zware regenval of overstromingen.

Hoe plaats je een waterkering buitenmuur?

Om een waterkering buitenmuur te plaatsen, zijn er een aantal stappen die je moet volgen:



1. Voorbereiding

Voordat je begint met het plaatsen van de waterkering, moet je ervoor zorgen dat de buitenmuur schoon en droog is. Verwijder eventuele vuil, stof of losse stukjes om een goede hechting te garanderen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren op eventuele scheuren of beschadigingen aan de muur die gerepareerd moeten worden voordat je de waterkering installeert.

2. Plaatsing van de waterkering

Meet de lengte van de buitenmuur op en snijd de waterkering op maat. Breng vervolgens een waterdichte kit aan op de plaats waar de waterkering wordt geplaatst om een goede afdichting te garanderen. Bevestig de waterkering stevig aan de muur met behulp van schroeven of nagels, afhankelijk van het type waterkering dat je hebt gekozen.

3. Afwerking

Controleer na het plaatsen van de waterkering of deze goed is bevestigd en geen losse delen heeft. Breng indien nodig extra kit aan om eventuele openingen af te dichten. Nadat de waterkering is geïnstalleerd, kun je de buitenmuur schilderen of afwerken zoals gewenst.

Prijs van een waterkering buitenmuur

De prijs van een waterkering buitenmuur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de lengte van de muur, het type waterkering en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de €500 en €1500 voor het plaatsen van een waterkering buitenmuur. Het is echter belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende professionals om de meest nauwkeurige prijs te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Voordelen van een waterkering buitenmuur

Het installeren van een waterkering buitenmuur biedt verschillende voordelen:

  • Bescherming tegen wateroverlast: Een waterkering buitenmuur voorkomt dat water binnendringt in je huis, waardoor schade door wateroverlast wordt voorkomen.
  • Verhoogde waarde van je huis: Een goed geïnstalleerde waterkering kan de waarde van je huis verhogen, omdat potentiële kopers de extra bescherming tegen wateroverlast aantrekkelijk vinden.
  • Vermindering van vochtproblemen: Door het voorkomen van waterinfiltratie kan een waterkering buitenmuur vochtproblemen zoals schimmelvorming en houtrot voorkomen.
  • Lagere onderhoudskosten: Door het voorkomen van schade door wateroverlast, kunnen de onderhoudskosten van je huis aanzienlijk worden verlaagd.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen een waterkering buitenmuur en een vochtwerende coating?

Een waterkering buitenmuur is een fysieke barrière die wordt geplaatst om het binnendringen van water te voorkomen. Een vochtwerende coating daarentegen is een verf- of coatingproduct dat op de buitenmuur wordt aangebracht om deze waterafstotend te maken. Beide methoden kunnen effectief zijn, maar een waterkering biedt over het algemeen een langdurigere en betrouwbaardere bescherming.

2. Kan ik zelf een waterkering buitenmuur plaatsen?

Hoewel het mogelijk is om zelf een waterkering buitenmuur te plaatsen, wordt het aanbevolen om een professional in te schakelen. Een ervaren vakman zal de juiste materialen en technieken gebruiken om een optimale bescherming te garanderen.

3. Hoe lang gaat een waterkering buitenmuur mee?

De levensduur van een waterkering buitenmuur kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de installatie. Over het algemeen gaat een waterkering buitenmuur echter minstens 10 tot 15 jaar mee.

4. Is een waterkering buitenmuur alleen nodig bij huizen dicht bij water?

Nee, een waterkering buitenmuur kan nuttig zijn voor alle huizen, ongeacht hun locatie. Zelfs huizen die ver van waterlichamen verwijderd zijn, kunnen te maken krijgen met wateroverlast door hevige regenval of overstromingen.

5. Kan ik een waterkering buitenmuur combineren met andere waterdichte maatregelen?

Ja, het is mogelijk om een waterkering buitenmuur te combineren met andere waterdichte maatregelen, zoals drainage systemen of het aanbrengen van waterdichte coatings op de binnenmuren. Dit kan de algehele bescherming tegen wateroverlast versterken.

Conclusie

Een waterkering buitenmuur is een effectieve manier om je huis te beschermen tegen wateroverlast. Door het volgen van de juiste stappen en het inschakelen van een professional, kun je ervoor zorgen dat je waterkering correct wordt geïnstalleerd. De prijs van een waterkering buitenmuur kan variëren, maar de voordelen van extra bescherming en lagere onderhoudskosten maken het een waardevolle investering. Neem contact op met een professional om te bepalen welke waterkering het beste is voor jouw huis.