Buitenmuur bezetten: prijzen, soorten en uitvoering

Buitenmuur bezetten: prijzen, soorten en uitvoering

Als je van plan bent om je buitenmuur te laten bezetten, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we de prijzen, soorten en uitvoering van het bezetten van een buitenmuur bespreken. We zullen je voorzien van alle benodigde informatie, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het bezetten van jouw buitenmuur.

Wat is buitenmuur bezetten?

Het bezetten van een buitenmuur is een techniek waarbij een afwerklaag wordt aangebracht op de buitenkant van een muur. Deze afwerklaag kan dienen voor zowel esthetische als functionele doeleinden. Het bezetten van een buitenmuur kan de uitstraling van je huis verbeteren en tegelijkertijd de muur beschermen tegen weersinvloeden.

Soorten buitenmuur bepleistering

Er zijn verschillende soorten bepleistering die je kunt gebruiken om je buitenmuur te bezetten. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:



1. Cementbepleistering

Cementbepleistering is een veelgebruikte optie voor het bezetten van buitenmuren. Het is duurzaam, weerbestendig en kan zowel op baksteen als op beton worden toegepast. Cementbepleistering kan worden aangebracht in verschillende diktes, afhankelijk van de gewenste afwerking.

2. Siliconen bepleistering

Siliconen bepleistering is een populaire keuze vanwege de waterafstotende eigenschappen. Het is zeer geschikt voor buitengevels die worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden. Siliconen bepleistering biedt ook een goede bescherming tegen algengroei en schimmel.

3. Kalkbepleistering

Kalkbepleistering wordt vaak gebruikt bij historische gebouwen vanwege de natuurlijke uitstraling. Het heeft een ademende werking, waardoor vocht kan verdampen en de muur kan ademen. Kalkbepleistering kan echter minder duurzaam zijn dan andere soorten bepleistering en vereist regelmatig onderhoud.

Prijzen voor het bezetten van een buitenmuur

De prijs voor het bezetten van een buitenmuur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden zijn:

  • Type bepleistering: De prijs kan variëren afhankelijk van het type bepleistering dat je kiest.
  • Oppervlakte van de muur: Hoe groter de muur, hoe hoger de kosten zullen zijn.
  • Voorbereidende werkzaamheden: Als er voorafgaand aan het bezetten van de muur reparaties of voorbereidende werkzaamheden nodig zijn, kan dit de prijs verhogen.
  • Locatie: De prijzen kunnen ook variëren afhankelijk van de locatie van het project.

Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs voor het bezetten van een buitenmuur ergens tussen de €30 en €80 per vierkante meter ligt.

Uitvoering van het bezetten van een buitenmuur

Het bezetten van een buitenmuur is een complex proces dat zorgvuldige uitvoering vereist. Hier zijn de belangrijkste stappen die worden gevolgd bij het bezetten van een buitenmuur:

  1. Voorbereiding: De muur wordt grondig gereinigd en eventuele beschadigingen worden gerepareerd.
  2. Aanbrengen van de basislaag: Een basislaag wordt aangebracht om een goede hechting van de bepleistering te garanderen.
  3. Aanbrengen van de afwerklaag: De bepleistering wordt aangebracht in de gewenste dikte en structuur.
  4. Afwerking: Na het drogen van de bepleistering wordt de muur eventueel nog behandeld met een beschermende coating.

Conclusie

Het bezetten van een buitenmuur kan een waardevolle investering zijn om de uitstraling en bescherming van je huis te verbeteren. Er zijn verschillende soorten bepleistering beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en prijskaartje. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van je specifieke behoeften en budget. Raadpleeg altijd een professional voor advies en om de beste resultaten te garanderen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het om een buitenmuur te bezetten?

De duur van het bezetten van een buitenmuur kan variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. Gemiddeld genomen kan het enkele dagen tot enkele weken duren.

2. Is het mogelijk om zelf een buitenmuur te bezetten?

Hoewel het in theorie mogelijk is om zelf een buitenmuur te bezetten, wordt het over het algemeen aanbevolen om een professional in te schakelen. Het bezetten van een buitenmuur vereist specifieke kennis en ervaring om een duurzaam en esthetisch resultaat te garanderen.

3. Is het bezetten van een buitenmuur onderhoudsintensief?

Het onderhoudsniveau van een bepleisterde buitenmuur hangt af van het type bepleistering dat wordt gebruikt. Sommige soorten bepleistering vereisen regelmatig onderhoud, terwijl andere relatief onderhoudsarm zijn. Raadpleeg de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies.

4. Kan een bepleisterde buitenmuur geschilderd worden?

Ja, een bepleisterde buitenmuur kan worden geschilderd. Het is belangrijk om een verf te kiezen die geschikt is voor bepleistering en de instructies van de fabrikant op te volgen voor het beste resultaat.

5. Kan het bezetten van een buitenmuur helpen om energie te besparen?

Ja, het bezetten van een buitenmuur kan de isolatie van je huis verbeteren, wat kan leiden tot energiebesparing. Het is echter belangrijk om de isolatiewaarde van de gebruikte bepleistering te controleren en eventueel aanvullende isolatiemaatregelen te overwegen.

In dit artikel hebben we de prijzen, soorten en uitvoering van het bezetten van een buitenmuur besproken. Hopelijk heb je hiermee voldoende informatie om de juiste keuzes te maken voor jouw project. Neem altijd contact op met een professional voor advies op maat en om de beste resultaten te garanderen.